Rumpupuut

Koivu

Koivu

Loimukoivu


Koivu on vaahteran ohella eräs maailman käytetyimpiä rumpujen valmistuspuita. Koivun ominaissointi on hyvin kirkas ja terävä matalien taajuuksien soidessa vaimeammin. Soveltuu parhaiten ohutseinämäisiin rumpuihin.

Koivun ja loimukoivun ero on vain ulkonäössä. Loimukoivussa luonnollisesti esiintyvä aaltoileva syykuvio tuottaa – erityisesti petsattuna – hyvin kauniin pinnan soittimelle.

Vaahtera

Vaahtera


Vaahtera on erittäin yleinen rumpupuu, varsinkin Pohjois-Amerikassa valmistetut rummut ovat usein vaahteraa. Koivun tavoin vaahteran sointi on terävä, mutta hivenen tasapainoisempi korkeiden äänien korostuessa vähemmän. Soveltuu parhaiten ohutseinämäisistä keskivahvoihin seinämäisiin rumpuihin.

Vaahterasta on olemassa loimusyinen puu, mutta Pohjois-Amerikan suuren kysynnän vuoksi sitä on saatavilla heikohkosti Suomessa.

Mahonki

Sapelimahonki

Khayamahonki


Mahonkipuut ovat hyvin yleisiä rumpupuita ja ovat soinnillisesti koivun ja vaahteran vastakohtia. Matalat äänet korostuvat korkeiden taajuuksien soidessa vaimeammin, myös soinnin attack on matalampi tuottaen ”pyöreämmän” iskun. Soveltuu parhaiten paksuseinämäisiin rumpuihin.

Sapelimahonki on syykuvioltaan tasaista ja osin pyörteilevää; khayan syykuvio on pääsääntöisesti suoraa ja värivaihtelu ”kerrosten” välillä selvää.

Saarni

Valkosaarni


Valkosaarni on soinniltaan verrattavissa vaahteraan ja koivuun, ollen terävyydeltään ja kirkkaudeltaan näiden puiden välimaastossa. Soveltuu vaahteran tavoin ohutseinämäisistä keskivahvoihin seinämäisiin rumpuihin.

Valkosaarnen syykuvio on voimakas ja kerrosten erot ovat vahvasti näkyvissä, väritykseltään pääasiassa lähes valkoinen sydänpuun ollessa vaalean ruskea. Petsattuna ja kiiltolakattuna erityisen hieno. Saarnipuut ovat hyvin tiheäsyisiä ja siksi kokoonsa nähden muita yleisiä soitinpuita huomattavasti painavampia.

Bubinga

BubingaBubingan käyttö rummuissa on huomattavasti harvinaisempaa kuin esimerkiksi koivun tai vaahteran – yleisintä ns. high-end rummuissa. Bubingan sointi on mahongin tavoin matala ja täyteläinen, mutta keski- ja korkeat äänet toistuvat selkeämmin ja tarkemmin. Erittäin tiiviin syyrakenteensa ansiosta bubinga tarjoaa vertaansa vailla olevan sustainin sekä erinomaisen attackin. Soveltuu ohutseinämäisistä paksuseinämäisiin rumpuihin.

Syykuvioltaan bubinga on pyörteilevää, mutta tasaista. Väritys on, varsinkin lakattuna tai ranskalaisella kiillotuksella käsiteltynä, syvän punainen. Kuten saarni, bubinga on tiheäsyistä ja siten varsin painavaa.

Korkeasta hinnastaan huolimatta bubingaa on hyvin saatavilla.

Padauk

BubingaPadauk on varsin harvinainen rumpupuu, käytetään lähinnä juuri puolarumpujen valmistuksessa. Soinniltaan se on mahongin kaltaisesti matalempia taajuuksia esiintuova puu ollen tasapainoisempi korkeiden äänten suhteen. Soveltuu keskivahvaseinämäisestä paksuseinämäisiin rumpuihin.

Syykuvioltaan padauk on hyvin tasaista ja usein suoraa; pyörteilyä on vähän. Väriltään se on syvän oranssinpunaista, lienee eräs punaisimpia puita maailmassa.